Guide til høretekniske hjælpemidler

Sådan får du adgang til hverdagens vigtige lyde

Vi har samlet en række anbefalinger til, hvordan du bedst får adgang til hverdagens vigtige lyde.

Hvis du har nedsat hørelse eller døvhed, så er der stor hjælp at hente i de mange høretekniske hjælpemidler som er designet til at lette din hverdag. Der findes hjælpemidler der afhjælper både små og store høretab. Der findes en række hjælpemidler til dit hverdagsliv i hjemmet, i sociale sammenhænge eller når du bevæger dig i det offentlige rum. Nedenfor giver vi dig en guide over de hverdagssituationer, hvor der er god hjælp at hente.

Vi har samlet de bedste produkter fra flere forskellige producenter på vores hjemmeside, så du kan danne dig et overblik. Du kan købe produkterne i vores webshop, eller du kan kontakte din kommune eller hørekonsulent for at undersøge, om du kan få hjælpemidlet bevilget gennem din kommune.

Hvis man ikke kan høre vækkeuret, kan det være svært at komme op til tiden!

Når vækkeuret ringer om morgenen, kan mange mennesker med høretab have svært ved at høre dets brummen eller ringen – også selvom lyden er skruet helt op. Der findes en række hjælpemidler, som sikrer, at du kommer op om morgenen – enten ved hjælp af ekstra høj lyd eller via kraftig vibration under hovedpuden eller madrassen. Se produkterne her.

Det ringer på døren, men du hører det ikke…

Kald fra dørklokke eller porttelefon kan være vanskeligt at høre for mennesker med høretab. Det kan føles utrygt og ubehageligt, at man risikerer at lade familie, venner, naboer, håndværkere mfl. vente forgæves ved døren – blot fordi man ikke kan høre ringeklokken. Der findes en række dørkald, der sender lyden til en modtagerenhed, som du enten kan høre, fordi den har en meget kraftig lyd, eller som du kan se via tydeligt flash/blink eller mærke via vibration. Der findes både stationære modtagere og mobile modtagere, som du kan tage med dig rundt i din bolig. Se de forskellige muligheder her.

Er du sikker på, at du kan du høre røgalarmen, hvis den hyler?

Selvom røgalarmen har en høj lyd, er der mange med et høretab, som ikke kan høre den. Røgalarmen skal være vores sikkerhed for, at vi alarmeres, hvis der er ild eller røg i vores bolig. Men mange mennesker med høretab oplever ikke, at de har denne sikkerhed. Derfor er det helt afgørende både for sikkerheden og tryghedsfølelsen, at installere en korrekt alarmering, som kan varsle dig både dag og nat via fx høj lyd, flash/blink eller vibration. Se de forskellige produkter og muligheder her.

“Jeg ringede flere gange til dig, men du tog ikke telefonen”

Oplever du nogle gange eller ofte, at telefonen ringer uden at du hører det? Det er en helt typisk hverdagsproblematik for rigtig mange mennesker med høretab. Det giver utryghed og måske irritation – både for den, der ikke opdager at telefonen ringer, men også for pårørende og venner, som ikke kan opnår kontakt. Der findes en række god produktløsninger til at sikre, at du hører, ser eller mærker telefonopkald hver gang! Se produkterne her.

Gætter du på, hvad der bliver sagt i den anden ende af røret?

Mobiltelefoni og fastnettelefoni kan være en rigtig vanskelig øvelse, hvis man har et høretab. Ofte må man bede folk gentage, eller også vælger man måske til at gætte på, hvad de siger – det kan gøre samtalerne usammenhængende og forvirrende for begge parter. Der er også nogle, der oplever, at de så vidt muligt helt undgår at tale i telefon. Der findes heldigvis en række virkelig gode løsninger, som markant forbedrer lytteoplevelse i telefonen. Se produktløsningerne her.

Kan du høre din baby, når den græder?

Tanken om ikke at kunne høre sit barn, hvis det græder eller kalder fra barnevognen eller børneværelset, er et skrækscenarie for alle forældre. Forældre med høretab har en ekstra udfordring i den forbindelse. Heldigvis findes der gode babyalarmer med høj alarmering, flash/blink eller vibration, som giver dig tryghed og sikkerhed for, at du bliver alarmeret – både dag og nat, hvis din baby har behov for dig. Se babyalarmerne her.

Skruer du så højt op for fjernsynet, at ægtefællen klager over det?

Det er træls at se Tv uden at få hele lyden med. Men det kan også være træls for ægtefællen eller underboen, hvis lyden altid er skruet helt op! Vi har flere gode løsninger, der kan sende forstærket lyd enten via streamer eller via halsslynge direkte op til dine høreapparater eller CI. Produkterne kan bruges til lyd fra TV, radio, Computer, iPad mm. Se produkterne her.

Kan du høre, hvad de siger omme på bagsædet?

I bilen kan det være svært for de fleste at høre, hvad der bliver talt om på sæderne ved siden af, foran eller bagved. Hvis man har et høretab kan det være næsten umuligt. Der findes heldigvis gode mikrofonløsninger, som er nemme at placere, som gør det meget lettere at være med i samtalen på bilturen. Se kommunikationssystemerne her.

Er det svært af følge med i formelle og uformelle samtalesituationer?

Dagligdagen er fuld af sociale samtalesituationer, hvor man skal kommunikere med familie og venner – eller med lægen, ejendomsmægleren eller bankrådgiveren. Høretekniske produkter bestående af en modtager og en ekstern mikrofon findes i flere forskellige udgaver, som er nemme at tage frem og placere hensigtsmæssigt i forhold til samtale. Se de forskellige produkter her.

Send en besked til os

Har du spørgsmål? Brug for råd og vejledning? Ønsker du et tilbud? Så kontakt os via denne kontaktformular, og vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.

Kontakt os