Følsom overfor lyde og støj?
Nogle mennesker er ekstra sensitive overfor både larm og helt almindelige hverdagslyde. Lidelsen kaldes lydfølsomhed eller hyperacusis.
Hvis man er lydfølsom har man nedsat tolerance overfor almindelige dagligdagslyde. Der er tale om en høreforstyrrelse, som forekommer både hos hørehæmmede og hos almindeligt hørende.
Tonax har stor erfaring i at afhjælpe mennesker, der lider af lydfølsomhed eller hyperacusis. Vi arbejder med støjreducerende hjælpemidler og vi foretager akustikforbedring af konkrete opholds- og arbejdsmiljøer. Se mere info om mulighederne nedenfor eller kontakt os på info@tonax.dk; tlf. 86 89 80 29 eller benyte kontaktformularen nederst på siden.
Vi henviser desuden til vores gode samarbejdspartnere i kommunikationscentrene for hjælp i form af adfærds- og lydterapi.
Hvad er hyperacusis?
Når man har hyperacusis, reagerer hjernen anderledes på lydsignalerne. Hyperacusis kan komme pludseligt eller over noget tid og forbindes ofte med slag mod hoved fra fx airbags eller med hjernerystelse, infektion, migræne, forskellige sygdomme/medicinforbrug, tinnitus, PTSD, depression, autisme mv.
Høreforeningen skriver om hyperacusis:
”Lydfølsomhed skyldes en forandring i hjernens centrale bearbejdning af lyd. Når hjernen bearbejder indkommende lyd, vurderer den lydens betydning på et ubevidst niveau og sender de lyde, der anses som værende vigtige, til den bevidste del af hjernen. De lyde der sendes til den bevidste del af hjernen, er de lyde, vi ender med at høre. Disse lyde kan være enten positive eller negative, hvoraf de negativt associerede lyde forårsager en aktivering af det limbiske system. En aktivering af det limbiske system kan medføre oplevelsen af irritation.”
Akustikregulering gør en forskel for lydfølsomme
Selv helt naturlig “støj” fra kolleger og andre aktiviteter på arbejdspladsen kan virke meget generende for mennesker, der lider af lydfølsomhed – i fagsprog også kaldet hyperacusis.
Man kan sjældent fjerne kilden til lyd og støj, da den naturligt opstår blandt mennesker i samtale og samarbejde. Men lydregulering og akustikforbedring kan gøre en væsentlig forskel for lyd- og lyttemiljøet!
Vi vælger ofte at regulere omkring den enkeltes arbejdsplads, og vi dæmper således lyden fra stemmer, støj fra udsugning, tilstødende lokaler mv. I nogle tilfælde bevilger kommunen akustikreguleringen. Andre gange betaler arbejdpladsen – det afhænger af situationen. Vi har lavet mange akustikreguleringer for folk med lydfølsomhed – både på arbejdspladsen og i private hjem. Få mere info på akustik@tonax.dk; tlf. 86 89 80 29 eller benyt kontaktformularen nederst på siden.
Du kan også læse mere om akustikregulering her
Støjreducerende headsets
Støjreducerende headsets og høreværn kan være en god løsning, hvis man er meget generet af støj fra kolleger, medstuderende eller andre lydkilder i de lokaler, hvor man arbejder eller opholder sig. Fordelen ved at lukke af for andres lyde er naturligvis, at man kan bevare sin egen koncentration uden at forstyrres af omgivelserne.
Et hav af forskellige headsets – former og funktioner!
Det er vigtigt at finde det headset eller høreværn, der passer hovedform og ører – ikke mindst hvis man samtidig er høreapparatsbruger. Der er også mange funktioner at tage stilling: ANC, telefoni, bluetooth, indbygget mikrofon mv. Vi tilbyder altid afprøvning i bevillingssager. Kontakt os for mere information.
Bør bruges med omtanke
Hvis man lider af lydfølsomhed, bør man dog vare varsom med at bruge ANC headset i mange timer ad gangen, da omgivelsernes lyde kan virke endnu mere voldsomme, når man kommer ud af sin “isolation”. Vi anbefaler akustikregulering, som en mere langsigtet og bæredygtig løsning, fordi lydene ikke fjernes – men blot dæmpes.
Lydregulering går hånd i hånd med lydterapi
Tonax samarbejder med kommuner, kommunikationscentre og jobcentre i hele landet omkring lydløsninger til mennesker med lydfølsomhed. Tonax varetager selve akustikreguleringen og sikrer støjdæmning. Hørekonsulenterne på kommunernes kommunikationscentre hjælper med adfærds- og lydterapi (lyttetræning). Vi opfordrer til, at mennesker, der lider af hyperacusis kontakter det lokale kommunikationscenter sideløbende med vores støjreduktion. Find dit lokale kommunikationscenter her.
Send en besked til os
Har du spørgsmål? Brug for råd og vejledning? Ønsker du et tilbud? Så kontakt os via denne kontaktformular, og vi besvarer din henvendelse hurtigst muligt.